Een team: meer dan een groep mensen

"There is no I in team" is een veel gehoorde uitspraak van Peter Drucker. Hoewel de uitspraak soms te pas en te onpas wordt gebruikt zit er wel een hoge mate van waarheid in. Een team is meer dan een groep mensen. Een team is een groep mensen met een gezamenlijk doel. Een groep mensen die elkaar vertrouwt en samen dat doel nastreven.

Team
WAAR GAAN WE NAAR TOE?

Focus op waarde

Een team moet een focus hebben. Iets waar zij zich op kunnen richten. Een focus op waarde helpt het team de juiste beslissingen te nemen. Gaan we dit wel doen of leidt het alleen maar af?

Deze waarde staat los van financieel gewin. Absoluut kan dit een waarde zijn die we nastreven maar zaken als klanttevredenheid of het verlagen van de ecologische voetafdruk kunnen ook waardes zijn waar een team focus op heeft.

focus_op_waarde
ervaringsleer
ERVARINGSLEER

Experimenteren is ontdekken

Denken alles te weten is het gevaarlijkste dat er is. Het ontneemt de kans om nieuwe dingen te ontdekken en verbeteringen door te voeren. Zelfsturing en SOTI™️ gaan uit van empirisme: kennis komt voornamelijk of geheel voort uit de ervaring.

Veel van het werk dat een team uitvoert is onbekend. Het is nog nooit gedaan en de ervaring en kennis ontbreekt simpelweg. Door kleine experimenten uit te voeren kan ervaring worden opgedaan. Doordat de experimenten klein zijn, zullen eventuele negatieve gevolgen ook beperkt blijven.

REAGEER WANNEER NODIG

Doe wat gedaan moet worden op het juiste moment

Iedere maandagmorgen een vergadering waar iedereen bij zit. In veel organisaties is het de standaard geworden maar hebben we het echt nodig? Helpt het de teams en organisaties echt vooruit? Of de manier waarop processen zijn ingericht? Zijn alle stappen echt nodig of doen we ze alleen om dit ooit zo is bedacht?

Reageer wanneer dat nodig is helpt een team effectief te werken. Niks mis met een vergadering, als er maar een echte reden voor is. Als we na moeten gaan denken wat we op de agenda moeten zetten kan afgevraagd worden waarom de vergadering eigenlijk gepland is.

op_het_juiste_moment
EENVOUD, DAAR HOUDEN WE VAN

We maken het niet moeilijker dan het is

Laat hier jouw telefoonnummer achter en we bellen je zo spoedig mogelijk terug!

Bel me terug!