Wanneer het gaat om persoonlijk leiderschap zijn we bij Centrum voor Zelfsturing nogal fan van de CliftonStrengths van Gallup. Niet helemaal zonder reden. Want deze assessment laat zien waar jouw kracht en drijfveren liggen. Dit alles ook nog eens in een overzichtelijk rapport waarmee je echt aan de slag kunt en met een solide wetenschappelijke onderbouwing.
Nu weet je waarschijnlijk van ons dat wij onze blogs niet schrijven om een product of dienst te promoten. Onze blogs zijn bedoeld om jou verder op weg te helpen. Om jou te leren hoe jij onze kennis zelf in kunt zetten. Laten we dus niet hebben over de tool die wij gebruiken om onze kracht en drijfveren te ontdekken maar laten eens kijken hoe we die in kunnen zetten.
Kernkwadrant
Het achterhalen wat jouw sterkten zijn is stap 1. Maar hoe ga je nu verder? Daniël Ofman heeft hier een mooi model voor gemaakt in de vorm van een kernkwadrant.

Met de kwadrant ga je aan de slag om helder te krijgen wat jouw valkuil is, welke uitdaging je hebt en waar je allergie zit. Laten we dit eens invullen voor iemand die Positivisme als hoogste strength uit de CliftonStrengths assessment haalt.
We beginnen bij de kernkwaliteit en gaan vervolgens met de klok mee. Dus bij de kernkwaliteit vullen we ‘positivisme’ in.

Dan gaan we kijken naar wat er gebeurt als er te veel positivisme is. Als iemand overal positief over is gaat dan ten koste van de realiteitszin. Deze mensen zien geen risico’s en worden daardoor naïef.
Nu we weten wat de valkuil is kunnen we gaan kijken naar de uitdaging. Dit is het positief tegenovergestelde van wat we bij valkuil hebben ingevuld. We gaan dus op zoek naar het positief tegenovergestelde van naïef. Iemand die dus niet steeds alles voor waar aanneemt maar iemand die alert is wat er echt gebeurt. Alert gaan we dus invullen bij uitdaging.

We hebben nu bijna het kwadrant helemaal ingevuld. Wat we nog willen weten is wat de allergie is van iemand die positivisme als kernkwaliteit heeft. Dit doen we door te kijken naar de uitdaging en daarvoor te bedenken wat er gebeurt de eigenschap die we daar hebben staan te ver wordt nageleefd. Wat er, in dit geval, gebeurt wanneer iemand te alert wordt. Iemand die te alert wordt ziet overal risico’s en gevaren. Je zou iemand die overal risico’s en gevaren ziet als te kritisch kunnen beschouwen. Kritisch is in dit geval dan ook precies het woord waar we naar op zoek zijn!

Yes! Nu hebben we een plaatje!
Inderdaad, een plaatje van de kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Dit geeft je in eerste instantie misschien inzicht en een ‘o ja-moment’. Herkenning bij jezelf of in anderen. Maar wat moet je er nu verder mee?
In dit geval begin je te kijken naar je kernkwaliteit. Dit kan een valkuil worden waar je liever niet in trapt. Dit kun je voorkomen door je aandacht te richten op je uitdaging. Als je naar het midden van het model kijkt zie je dat daar een cirkel staat met 2 plusjes en 2 minnetjes. Wanneer je jouw kernkwaliteit goed wilt benutten is het belangrijk ook je uitdaging in te zetten.
De combinatie maakt je dan positief-alert. Met andere woorden: je blijft de wereld positief zien en zo benaderen maar je blijft er wel alert op dat je niet zomaar in alles mee gaat. Op die manier ontstaat een gezonde mix waarop je jouw kernkwaliteit in kunt zetten.
Wat moet je dan met je valkuil en allergie?
Je valkuil moet je logischerwijs voor uitkijken. In je wil om je kernkwaliteit goed in te zetten is het heel verleidelijk hier net iets te veel je best op te doen. Dat is het moment waarop je in je valkuil stapt. Door aandacht te hebben voor je uitdaging voorkom je dat je in je valkuil stapt.
Je allergie is datgene wat je energie kost. In dit voorbeeld kun je waarschijnlijk heel goed voorstellen dat iemand die heel positief is, het vreselijk vindt met iemand te moeten samenwerken die steeds maar kritisch is. Maar ja, je hebt het niet altijd voor het zeggen met wie je samen moet werken.
Wanneer je in een team samenwerkt is het dus belangrijk dat alle teamleden dit kwadrant invullen. De kritische medewerker heeft ook een dergelijk kwadrant ingevuld. Dit zou er als volgt uitzien:

De kritische collega heeft als uitdaging respectvol. Dit geeft de combinatie kritisch-respectvol. Een combinatie die bij jou veel minder allergie oproept en waardoor jij als positief-alert persoon veel meer de samenwerking aan kan gaan. Nu kunnen jullie op basis van kernkwaliteiten en uitdagingen de samenwerking zoeken. Hiermee help je elkaar ook om niet in de valkuilen te stappen!
Belangrijke lessen
Je leert het meeste van mensen waar je allergisch voor bent.
In het voorbeeld zijn we uitgegaan van iemand die heel positief is. Van de allergie, kritisch, kan deze persoon leren om niet alles positief te zien. Sommige dingen zijn dat simpelweg niet. Omgekeerd geldt hier hetzelfde. De kritische persoon kan heel goed leren van de positieve persoon. Immers schuilt er niet in alles een gevaar of een risico. In beide gevallen zie je dat de persoon waar je allergisch voor bent iets te veel heeft van wat jij te kort komt.
Zolang je de neiging hebt je uitdaging te verwarren met je allergie zal je uitdaging onbereikbaar blijven.
Als je heel positief bent zal alertheid misschien voelen als kritisch zijn. “Yikes! Dat is niet de bedoeling!” is dan vaak een natuurlijk schrikreactie. Pas op dat je dit gevoel niet de overhand laat krijgen. Wanneer je geen onderscheid kunt maken tussen je allergie en je uitdaging ga je ook niet aan de slag met jouw uitdaging, je wilt immers voorkomen dat je de persoon wordt waar je allergisch voor bent. Houd deze twee dus goed uit elkaar voor jezelf. Zo voorkom je dat je in je valkuil blijft stappen.
Je bent waarschijnlijk getrouwd met je allergie
“Wij vullen elkaar zo goed aan”, hoor je mensen die lang getrouwd zijn vaak zeggen. Dit komt omdat ze juist niet hetzelfde zijn maar juist heel verschillend. De ene partner is kritisch, de ander is juist meer positief. Doordat ze zo verschillend zijn helpen ze elkaar om niet in de valkuil te stappen. Nu denk ik niet dat je echt met je allergie getrouwd zult zijn maar vooral met je uitdaging.
Zelf aan de slag
Nu je helemaal hier bent aangekomen wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Download van onze download pagina de template en vul deze in. Laat dit ook je collega’s doe en ga in gesprek over waar jullie elkaar versterken.
Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar de mooie resultaten die jullie halen!