Agile

Jouw medewerkers snel naar de concurrent over laten stappen: 4 tips

Jouw medewerkers snel naar de concurrent over laten stappen, je wilt het niet maar soms zorg je er echt zelf voor...


854 vacatures met het woord happiness staan er op moment van schrijven op Indeed.nl te wachten op aanmeldingen. Er is een behoorlijke groei in het aantal afgenomen medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Hele afdelingen worden ingezet om de tevredenheid, de happiness, van medewerkers te vergroten. Consultancybureaus die je helpen je kantoortuin zo in te richten dat iedereen het geweldig vind om weer een dag op kantoor te werken. Nou ja, te werken, vooral te socializen.

Je ziet dit met lede ogen aan en weet ook wel dat dit geldverspilling is. Jouw medewerkers werken 40 uur per week voor jouw organisatie. Een week heeft 168 uur in totaal. Iedere medewerker heeft dus nog 128 uur over om ‘happy’ te zijn of ‘te socializen’. Dat doen ze maar lekker thuis toch? Die ‘slechts’ 40 uur dat ze voor jou werken moeten ze productie draaien. Geld opleveren. Werken hoeft niet leuk te zijn, als het maar loont!

Daarom 4 waardevolle tips hoe jij als leidinggevende of eigenaar jouw medewerkers effectief en efficiënt naar je concurrent toe stuurt. Ontevreden medewerkers krijgen was nog nooit zo eenvoudig!

Tip 1: Houd je missie en visie voor jezelf

Iedere zelfbenoemde ondernemers goeroe of bedrijfsadviseur zal je vertellen dat je een missie en een visie moet hebben. Dat geeft je richting en duidelijkheid over waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken. Daar kun je heel ingewikkeld over doen maar uiteindelijk gaat het gewoon om de centen toch? Waarom zou jij je druk maken over doelen? Waarom moet je een missie en een visie hebben? Over 5 jaar rentenieren, dat is waar het om gaat!

Mocht je jezelf nu toch hebben laten overtuigen zo’n echte missie en visie op te stellen, zorg dan dat je die vooral voor jezelf houdt. Haal die posters van de muur waar ze op staan en zorg dat die ergens diep in een la opgeborgen worden. Of beter nog: rituele verbranding van de posters!

Wanneer je de missie en de visie deelt weten medewerkers waar ze aan toe zijn. Dat geeft duidelijkheid over wat ze doen en waarom. Je moet er niet aan denken zeg. Straks gaan ze nog meedenken en met oplossingen komen ook! Onduidelijkheid zorgt voor onzekerheid, angst misschien wel. Op die manier kun je er mooi voor zorgen dat je medewerkers ongelukkiger worden en ervoor kiezen bij een ander te gaan werken.

Tip 2: Voorkom een duidelijke structuur

Er zijn van die bedrijven die werken met een gestructureerd systeem. Je kent ze vast wel: scrum of iets met afdelingen en zo. DOE DIT NIET! Blijf ad-hoc opdrachten geven. Als er iets moet gebeuren loop je de ruimte in waar dat groepje salaris-trekkers zit, roep je wat je wilt dat er gebeurt en vertrek je meteen weer. Verbaasde blikken, verontwaardiging en onrust zullen het resultaat zijn. Heerlijk om dat van een afstandje te bekijken.

Wanneer je merkt dat medewerkers zich gaan groeperen om werkzaamheden uit te voeren is het tijd voor een reorganisatie. Deel de ruimte anders in, haal de groepjes uit elkaar en zorg dat communicatie lastiger wordt. PRO-tip: huur een externe consultant in om de reorganisatie te leiden. Dit geeft vaak een gevoel dat er ook ontslagen gaan vallen, reden voor medewerkers om ergens anders te gaan kijken.

De mooiste timing om te voorkomen dat er zekerheid ontstaat is door eerst te melden dat het niet zo goed gaat. De markt zit niet mee en de efficiëntie binnen de organisatie laat te wensen over. Geef aan dat je aan het onderzoeken bent hoe dit beter kan maar blijf hier vooral wel vaag over. Nu zul je zien dat medewerkers zelf zoeken naar manieren om efficiënter samen te werken. Dit is hét moment om de reorganisatie aan te kondigen. Lichte paniek ontstaat bij de medewerkers en je ziet ze de deur uit lopen nog voordat de externe reorganisatie-veranderaar is aangesteld.

Tip 3: Brand op zijn tijd een medewerker af

Je hebt een nieuw team verantwoordelijk gemaakt voor een nieuw product. Wat je ze natuurlijk niet verteld is dat je ze niet de mandaat geeft om te doen wat nodig is. Stel je voor zeg! In de praktijk maak je het team natuurlijk niet echt verantwoordelijk, je houdt ze verantwoordelijk.

Wat je zult zien is dat je medewerkers even helemaal opleven. Ze krijgen even dat gevoel van ‘we doen er echt toe!’. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Gelukkig had je nog iets achter de hand, je hebt namelijk geen mandaat gegeven. 

Tijd dus om de druk wat op te voeren. Laat voelen hoe urgent het allemaal is en dat er echt haast gemaakt moeten worden. Dit is het moment waarop de eerste foutjes gemaakt gaan worden. Foutjes die ze niet zelf op kunnen lossen omdat ze geen mandaat hebben. Het moment om even niet bereikbaar te zijn.

Op het moment dat je terugkomt ben je geschokt over het resultaat en de genomen beslissingen. Hoe konden zit nu doen zonder met je te overleggen? Neem een van de teamleden apart en laat in zeer duidelijke bewoording weten dat je hier echt niet van gediend bent. Om dit kracht bij te zetten doe je dit natuurlijk in een andere ruimte (vergeet niet de deur op een kier te laten staan zodat de rest van het team de berichtgeving wel mee krijgt).

Dit lijkt misschien best veel werk om goed te doen, maar het is absoluut succes verzekerd! Je geeft het vertrouwen van je medewerkers niet alleen een deuk maar slaat er een complete krater in! De dagen die volgen zullen ze met lood in de schoenen en knikkende knieën op het werk verschijnen. Tenminste, degene die zich niet direct ‘ziek’ melden en op zoek gaan naar een andere baan.

Tip 4: Praat zo min mogelijk met medewerkers

Ik hoorde laatst zo’n ‘tevredenheids-goeroe’ op de radio vertellen dat je wekelijks met je medewerkers in gesprek moest gaan. Dat zou ervoor zorgen dat ze meer betrokken worden bij jouw organisatie. Moet je eens kijken wat dat kost zeg! Iedere week een kwartier met al je teamleden praten. Snel rekensommetje: 10 medewerkers maal 15 minuten is 2,5 uur per week. Jij kost toch al snel € 150,- per uur dat brengt jouw kosten al op € 375,-. Dan de medewerkers, die kosten al snel een eurootje of 50, wat neerkomt om € 125,-. Ieder week € 500,- uitgeven om met ze te praten? Dat geld geef je liever uit aan een etentje met bevriende ondernemers op de golfbaan toch?

Sowieso, waarom zou jij geïnteresseerd zijn in waar je medewerkers mee bezig zijn? Ze weten toch wat ze moeten doen? Geld verdienen! En liefst een stuk meer dan ze kosten!

Toen begon de beste man op de radio ook nog te orakelen over 1 keer per 3 maanden een langere gesprek met je medewerkers hebben. Een gesprek waarin je bespreekt wat jouw medewerkers van je nodig hebben. Hoepel op zeg! Ze krijgen salaris voor de tijd die ze voor je werken. Ze hebben alles wat ze nodig hebben.

Zorg er dus voor dat je absoluut zo min mogelijk tijd besteed aan je medewerkers. Tijd die jij aan ze besteed zijn zij niet aan het werk immers. Zoals ik in het begin al schreef: ze hebben 128 uur over om, in privétijd, over zichzelf te praten. Willen ze over gevoelens praten, dan gaan ze maar lekker op zoek naar een psycholoog. Buiten werktijd uiteraard!

Waren deze tips waardevol voor je? 

Waarschijnlijk niet. Dit stuk is dan ook met redelijk wat sarcasme en satire geschreven. Hoewel alles in dit stuk behoorlijk vergroot is, is het helaas wel vaak de basis van wat wij tegenkomen. 

Gebrek aan een missie en visie zorgen ervoor dat er veel onduidelijkheid is over waar de organisatie naartoe moet. Dit zorgt ervoor dat medewerkers geen duidelijke richting hebben.

Het gebrek aan structuur of het steeds wisselen van structuur zorgt dat medewerkers geen verantwoordelijkheid durven nemen. Door het gebrek aan zekerheid worden ze angstig om dingen zelf te doen.

Teams die alleen de verantwoordelijkheid moeten dragen maar niet het vertrouwen krijgen om die verantwoordelijkheid te dragen zullen steeds voorzichtiger worden. Ze zullen steeds minder naar zich toetrekken en uiteindelijk simpelweg niets meer doen.

Wanneer er een gebrek aan aandacht voor de medewerker is, zal deze zich steeds minder betrokken voelen. Deze gaat daardoor rondkijken naar een omgeving waar het anders, beter, is. 

Hoe dan wel?

Wanneer je - ik hoop in afgezwakte vorm - dingen herkent uit de 4 tips is het tijd om actie te ondernemen. Zeker in een tijd van tekorten op de arbeidsmarkt. Wij hebben daarvoor SOTI™️ ontwikkeld. Een manier om op een duurzame manier je organisatie in te richten. 

Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Neem dan een kijkje op https://centrumvoorzelfsturing.nl/soti of maak een online afspraak (https://centrumvoorzelfsturing.nl/meetings/bob-kosse/dit-is-soti), we leggen je graag uit hoe wij organisatie echt helpen door de inzet van SOTI™️.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Wij delen graag kennis over zelfsturing en wat dat voor jou kan betekenen. Mis geen artikel en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.