Agile

Duidelijkheid zorgt voor flexibiliteit

“Structuur zorgt voor flexibiliteit.” Met die zin opende Marco afgelopen week een gesprek op een beurs. Gefronste wenkbrauwen en vragende blikken.


“Structuur zorgt voor flexibiliteit.” Met die zin opende Marco afgelopen week een gesprek op een beurs. Gefronste wenkbrauwen, vragende blikken en een “huh? Hoe bedoel je dat?” vraag als resultaat.

Op zich niet zo vreemd natuurlijk. Nog steeds denken wij bij flexibiliteit aan loslaten. Laten gaan. Laat het maar gebeuren. Het wrange is dan dat het vaak juist niet gebeurd. Juist dat zorgt ervoor dat er chaos ontstaat en er meer dingen verkeerd dan goed gaan.

Stel jij je eens voor

Je moet zo naar een afspraak zo’n 100 km verderop. Je besluit dus om met de auto te gaan. Stel je eens voor dat er geen verkeersregels zijn. Hoe zou die reis er dan uitzien denk je? Hoe zeker zou jij je voelen in het verkeer? Waarschijnlijk zo onzeker dat je besluit om helemaal niet te gaan. De onduidelijkheid door het ontbreken van de regels maakt je zo onzeker dat je jezelf niet durft te bewegen.

Voor de mensen die het toch aandurven, of misschien wel echt niet anders kunnen, is het complete chaos. Alles rijd kris-kras door elkaar zonder voorrang te geven of rekening met elkaar te houden. ‘De wet van de sterkste’ regeert.

Juist de regels, afspraken en gestelde grenzen zorgen ervoor dat alles in het verkeer goed verloopt. Juist die structuur maakt dat we flexibel kunnen zijn en ons op de weg vrijelijk kunnen bewegen.

Maar nu op de werkvloer

Vanuit de auto stappen we ons kantoor binnen. We gaan aan het werk vandaag en het wordt een belangrijke dag! Er komen trainers langs die ‘zelfsturing’ en Agile werken komen introduceren. Super spannend!

De training begint met een uitleg over wat zelfsturing eigenlijk inhoud. Dat het gaat om persoonlijk leiderschap, dat een team meer is dan een groepje mensen, maar dat ze een gezamenlijk doel moeten hebben, een gezamenlijk belang en ook nog eens dat ze daar elkaar voor nodig moeten hebben.

Dan gaat het over vertrouwen, wat vertrouwen is en hoe het ontstaat. En dan, dan begint het over duidelijkheid. In een halve dag hebben we geleerd dat, als we de medewerkerstevredenheid willen verhogen, we moeten werken aan betrokkenheid, dat we daar vertrouwen voor nodig hebben. Als we vertrouwen willen, dat we ervoor moeten zorgen dat er zekerheid is. 

En we leren dat er om zekerheid te krijgen eerst ook duidelijkheid moet zijn. Duidelijkheid in de vorm van verantwoordelijkheden, regels, visie, missie en afspraken. Hmm, dus zelfsturing is niet “laat alles los en zie maar wat er gebeurd”? Er komt veel meer bij kijken dus?

Duidelijkheid begint bij de basis

In de blog Ontdek jouw missie hebben we al beschreven hoe je tot een heldere missie komt. Vervolgens hebben we in Zo ontdek je jouw visie beschreven hoe je daar een passende visie bij vormgeeft. Tot slot hebben we nog gekeken naar de strategie in Van missie en visie naar strategie. 3 mooie blog-artikelen die jou op weg kunnen helpen.

Nu kan je zelfstandig van start, maar we hebben ook ontdekt dat we het heel leuk vinden om organisaties te helpen bij het ontdekken van deze missie en visie. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan bij Job de Nooijer, eigenaar van B’Seder. Met hem en zijn team zijn we een middag aan de gang gegaan om te ontdekken wat de missie en visie van B’Seder was. Hoe dat gegaan is? Dit zegt Job er zelf over:

“Na een vrijblijvend kennismakend gesprek op locatie samen gekeken naar de huidige processen in de organisatie.
Hieruit zijn we samen tot een passende strategie gekomen om een specifiek pijnpunt aan het licht te brengen. 
In de super interactieve workshop gegeven door Bob en Marco is dit op een hele natuurlijke manier aangekaart.
Persoonlijk heeft het mij nieuwe en vooral verrassende inzichten gegeven in mijn team, dit heeft doelen die ik niet haalbaar zag weer terug op de kaart gezet. 
Wil jij nieuwe inzichten krijgen in de teamdynamiek, samenwerking en organisatie dan raad ik zeker aan om contact op te nemen met centrum voor zelfsturing.
Maar, zorg voor een leeg whiteboard want de post-its vloeien rijkelijk 😊

- Job de Nooijer - BESEDER

We willen je niets verkopen, wel graag helpen

Tja, als het zo’n “wij van WC-eend” verhaal wordt is het natuurlijk al snel verkopen. Daarom hoop ik dat niet mijn WC-eend verhaal je overtuigd, maar vooral de reactie van Job. Als dat zo is willen wij je van harte uitnodigen contact met ons op te nemen. We plannen dan graag een dagdeel met je in om deze waardevolle sessie ook voor jouw team te organiseren. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Wij delen graag kennis over zelfsturing en wat dat voor jou kan betekenen. Mis geen artikel en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.