Agile

Zo ontdek je jouw visie

In ons vorige artikel hebben we het 5B model behandeld. Daarmee kun je stap voor stap de missie van jouw organisatie of team ontdekken. Een prachtige tool natuurlijk maar daarmee ben je er nog niet. Met alleen een missie heb je slechts de eerste stap genomen. In dit artikel neem ik je mee om ook… Lees verder »Zo ontdek je jouw visie


In ons vorige artikel hebben we het 5B model behandeld. Daarmee kun je stap voor stap de missie van jouw organisatie of team ontdekken. Een prachtige tool natuurlijk maar daarmee ben je er nog niet. Met alleen een missie heb je slechts de eerste stap genomen. In dit artikel neem ik je mee om ook jouw visie te ontdekken.

Waarom is een visie eigenlijk belangrijk?

Een visie helpt je focus te houden en geeft je richting bij het stellen van doelen en het maken van een planning. Een visie geeft je een gevoel van ‘purpose’, een reden van het bestaan van het team of de organisatie. Met een visie kun je de korte- en langetermijn doelen vastleggen en geeft je houvast bij het nemen van beslissingen.

Welke onderdelen zijn belangrijk voor de visie?

Om de visie van jouw organisatie of team te ontdekken zijn er 2 hoofdthema’s waar je duidelijkheid over moet krijgen: omgeving, richting en succesfactoren. Om deze 3 onderdelen stap voor stap in te zetten hebben we een aantal canvassen gemaakt die je hierbij helpen. Deze kun je downloaden via https://donnaknows.com/gratis-dingen.html

Maar met van die gave canvassen blijft natuurlijk de vraag: “hoe gebruik ik ze nu?”. Hieronder heb ik per canvas beschreven wat je moet doen om tot een duidelijke visie te komen. De volgorde moet tijdens de sessie ook aangehouden worden. Hierdoor ontstaat namelijk stap voor stap het juiste beeld van de visie.

VisieCanvas ‘omgeving’

De omgeving moet breder gezien worden dan alleen de werkplek. Ook externe factoren als politiek, maatschappij en economie zijn belangrijke onderwerpen. De centrale vraag voor dit eerste canvas is:

Welke veranderingen in de wereld verwacht je in de komende 3 tot 5 jaar die een impact hebben op de organisatie en/of haar activiteiten?

Om hier antwoord op te krijgen ga je net zo te werk als bij de stappen voor het vaststellen van de missie. Iedere deelnemer krijgt een stapeltje sticky notes en een pen om in stilte zoveel mogelijk ideeën op te schrijven die antwoord geven op de centrale vraag. Na 5 minuten vraag je iedere deelnemer zijn of haar antwoorden op het canvas te plakken.

Nadat alle sticky notes op de canvas geplakt zijn is het tijd om als groep de sticky notes die bij elkaar horen, bij elkaar te plakken. Je maakt dus categorieën van de verschillende antwoorden. Belangrijk hierbij is dat we geen sticky notes verwijderen. Dubbele antwoorden zijn blijkbaar voor meerdere mensen belangrijk, dit laten die dubbele sticky notes zien!

Wat nu een belangrijke stap is, is het benoemen van de categorieën in een verhaal. Maak een helder verhaal van de gevonden categorieën die de onderliggende antwoorden afdekken. Uiteindelijk kom je hierbij op een paar zinnen uit. Schrijf die op en bewaar deze voor later.

TIP: Mocht er tijdens het opschrijven van de antwoorden een blackout ontstaan, gebruik dan de grijs gedrukte ideeën op het canvas om inspiratie op te doen!

VisieCanvas ‘richting’

Welke kant wil je met het team of de organisatie op? De centrale vraag voor het tweede canvas is:

Waar wil je naartoe? Waar sta je over 3 tot 5 jaar? Wat wil je bereikt hebben?

Hier zijn te stappen weer gelijk:

  1. Schrijf in stilte antwoorden op sticky notes
  2. Plak de antwoorden op het canvas
  3. Groepeer / Categoriseer de antwoorden
  4. Maak een verhaal van de categorieën en leg deze op schrift vast

Ook voor dit canvas geldt dat je de grijze teksten kunt gebruiken als inspiratiebron om antwoorden te vinden.

VisieCanvas ‘succes’

We zijn er bijna! Met een helder beeld van de omgeving en de richting die we op bewegen kunnen we gaan nadenken over onze succesfactoren en over de facturen die ons tegenhouden. Het derde canvas geeft antwoord op de vraag:

Hoe zorgen we dat we onze doelen behalen en onze beloften waarmaken?

Ook hier zijn te stappen weer gelijk:

  1. Schrijf in stilte antwoorden op sticky notes
  2. Plak de antwoorden op het canvas
  3. Groepeer / Categoriseer de antwoorden
  4. Maak een verhaal van de categorieën en leg deze op schrift vast

Ook hier geldt weer dat we in grijze tekst enkele denkrichtingen te inspiratie op de canvas hebben gezet.

En nu?

Zo’n visie moet toch in 2 zinnen en makkelijk te onthouden zijn? Ons verhaal is nu een stuk langer. Nu komt het echte creatieve deel! We gaan aan de slag om de kern van het gevonden verhaal vast te stellen. Dit kan vaak heel simpel door uit ieder onderdeel van de canvas serie een samenvatting van 1 zin te maken. Het resultaat is een visie van 3 zinnen.

Ga aan de slag!

Nu denk je misschien “Hé, dit is iets wat voor ons ook handig is, maar hoe ga ik aan de slag?” Om je te helpen kun je van onze website de MissieCanvas serie in A3 formaat downloaden. Met deze handige canvassen kun je stap voor stap de hierboven beschreven workshop uitvoeren. Dit canvas — en nog veel meer handige tools — zijn gratis te downloaden via https://donnaknows.com/gratis-dingen.html. Je hoeft hier zelfs je e-mailadres niet voor achter te laten!

Het is bij dit soort workshops wel handig om iemand te hebben die de workshop faciliteert maar zelf niet meedoet bij het beantwoorden van de vragen. Als je binnen jouw team of organisatie niet iemand hebt die dit goed kan, helpen wij je natuurlijk graag bij deze workshop. Stuur ons daarvoor een berichtje of laat neem contact op via de website (https://donnaknows.com/contact.html).

In de volgende blog zullen we beschrijven hoe je ook tot een team of organisatie strategie komt. Hiervoor moet natuurlijk je missie en visie wel duidelijk zijn!

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Wij delen graag kennis over zelfsturing en wat dat voor jou kan betekenen. Mis geen artikel en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.